Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

''Želim osvojiti olimpijsko medaljo''

23. 12. 2016; 01.16
Avtor: K.M.
smucanjeeli

Eli Plut foto: Slo Ski

Spoznaj mlado in ambiciozno Eli Plut.

Mlada, ambiciozna in prepričana o sebi. To so odlike slovenske smučarke Eli Plut, ki se počasi, a vztrajno približuje svetu svetovnega smučanja. Trenutno se dokazuje v evropskem pokalu, a je po pogovoru z njo takoj jasno, da je to dekle, ki ji bo v športu zagotovo uspelo. Njena največja vzornica je Tina Maze in tako kot ona se je tudi Eli za smučanje pripravljena odpovedati številnim stvarem. Hkrati pa je preprosto in sproščeno dekle, ki je v svojih najstniških letih ušpičilo številne vragolije.

''Želim osvojiti olimpijsko medaljo. Vem, da me do tam čaka še dolga pot, a vem, da sem tega sposobna.''

Trenutno si v ekipi za evropski pokal. Si želiš preiti v svetovnega?
Če vam povem po pravici, menim, da so ti statusi nepomembni. Najpomembnejše je to, kako smučaš in kakšno željo imaš po napredku. Če imaš potencial v smučanju in predano garaš na kondiciji in snegu, boš prej ali slej prišel na tisti položaj, ki si ga zaslužiš. Ti uspehi na tekmah, tudi v evropskem pokalu, te podkrepijo in ti dajo več zagona in motivacije za naprej. Zanašanje na to, kakšen je tvoj status, pa nima smisla.

Zakaj si se odločila za smučanje?


Kot dveletno punčko sta me brata učila smučati. Vlekla sta me z vrvjo okoli hiše in nato še po Kranjski Gori. Pozneje pa smo odšli z družinskimi prijatelji v Kronplatz in tam je eden od sinov družinskih prijateljev treniral smučanje. Predlagali so mojim staršem, da naj tudi jaz začnem, ker me je to res veselilo. Pri komaj štirih letih me je nato mami dejansko vpisala v alpsko šolo in takrat se je ta želja samo še stopnjevala iz dneva v dan. Motivacija je naraščala in ostala sem zvesta smučanju.

foto: Profimedia.

Si doživela v svoji karieri kakšno hujšo poškodbo?
Imela sem hujšo poškodbo kolena. Strgane križne vezi in počena oba meniskusa. Nakar je sledil enoletni premor popolnoma brez smučanja in takrat sem se res počutila grozno. Potem sem počasi začela trenirati. Naredila sem napako, ko sem šla na test fizičnih sposobnosti, saj sem si tam spet poškodovala koleno. Sicer je bila manjša poškodba, ampak se je to zgodilo še dvakrat in vsaka manjša poškodba spet zahteva čas, da se vrneš nazaj.

Imaš v smučanju kakšne vzornike?


Absolutno. Glede na to, kaj vse je dosegla, je ena mojih največjih vzornic zagotovo Tina Maze. Glede tehnike smučanja mi je med dekleti najbolj všeč Lara Gut. V moški selekciji pa Bode Miller, zato ker je takšna flegmatična oseba, ker se ne obremenjuje s stvarmi. Glede samega smučanja in tehnike pa še Ted Ligety in Marcel Hirscher.

Si se od njih lahko že kaj naučila, recimo od Tine, ki je del iste reprezentance?
Ja, s Tino sem imela možnost trenirati kondicijo. Tako smo bili teden dni skupaj v Gorici, kjer sem jo lahko opazovala in bila del njene ekipe ter videla, kako trenira večkratna olimpijska prvakinja. Za to sem ji resnično hvaležna.

Kako smučanje in treninge kombiniraš z ostalimi najstniškimi stvarmi?
Kljub napornemu urniku se vedno najde čas za stvari, ki jih želim početi in doživeti. Večina stvari je izpeljiva, vse je stvar organizacije in volje.

Kako je smučanje vplivalo na tvoje najstniško življenje?


Pozitivno, predvsem zaradi discipline, ki ti pride v kri. Prisiljen si si organizirati obveznosti skozi dan. Nimaš veliko prostega časa za bedarije. Vedno skrbiš zase in za svojo kondicijo.

Največji uspehi
Mladinske olimpijske igre leta 2011: prvo mesto veleslalom, drugo mesto slalom 
Mladinsko svetovno prvenstvo leta 2015: peto mesto slalom 
Državno prvenstvo leta 2014: prvo mesto superkombinacija 

Kaj bi bila, če ne bi bila smučarka?
Notranja oblikovalka, igralka.

Si kot najstnica kaj ušpičila?
Ja, marsikaj. S sotekmovalcem sva bila zelo vražja v skupini. Sicer nikoli nisva želela narediti škode, a se je včasih to vseeno zgodilo. Recimo na smučanju sva v hotelu pokvarila dvigalo, počila steklo na kombiju. Enkrat sva pustila ključe v avtu, vse kljukice na vratih sva zaklenila, nato splezala skozi okno, zatem pa še to zaprla za seboj. Potem pa smo morali čakati na rezervne ključe. Veliko je bilo prigod, ob katerih se zdaj samo nasmejem.

Kako bi najstnice prepričala, da se odločijo za šport? Ne nujno za tekmovalnega.


V osnovi je to dejstvo, da se telo zelo dobro odziva na vse oblike športa, tudi če je to samo rekreacija. Če izvzamem tekmovalne športe, bi moral biti šport del vsakdana najstnikov, saj se bolje počutiš v svoji koži, si bolj samozavesten, preizkušaš svoje sposobnosti v letih, ko je tvoj napredek maksimalen. Če se ne odločite za tekmovalni šport, vsaj preizkusite čim več različnih športov, če po naključju pride tisti pravi, pa morda še kaj več. 

prejšnji članek
Zmeda v ljubezenskem razmerju Belle Thorne
Obsedena!
Zmeda v ljubezenskem razmerju Belle Thorne
naslednji članek
Kako do boljših uspehov v šoli?
Obsedena!
Kako do boljših uspehov v šoli?
Preberite tudi