Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Top vadba za tvoje telo in um

26. 1. 2017; 06.09
Avtor: K.M.
kolebnica
Si že kdaj poskusila skakati čez kolebnico?

Morda je zdaj pravi čas, kajti skakanje je dokazano ena najboljših vadb tako za vzdrževanje telesne teže kot za zdravje, poleg tega pa je lahko tudi zelo zabavno.Zgolj nekaj minut na dan je potrebnih, da boš opazila razliko v počutju in zunanji podobi. V nadaljevanju ti predstavljamo, zakaj je skakanje tako priporočljivo, in nekaj vaj, s katerimi lahko začneš postopoma odkrivati užitke omenjene vadbe. 

Gibanje je zelo pomembno za zdrav razvoj telesa, za dobro počutje in ohranjanje idealne telesne teže. Toda čeprav morda vse športe obravnavaš enako in jih združuješ v enotno skupino, naj ti za začetek obrazložimo temeljne razlike, ki ti bodo prišle prav, ko se boš odločala za šport, ki ti najbolj ustreza. V športu ločimo tri velike skupine, ki ločujejo eno vadbo od druge, in sicer:
1. Treningi za gibljivost


Šport ni pomemben le za krepitev srčne mišice in preostalih mišic v telesu, temveč pomaga razvijati gibljivost, kar pomeni, da se tvoje mišice in sklepi lažje raztegujejo in upogibajo. Ljudje, ki so bolj gibčni, imajo manj možnosti, da si nategnejo mišice ali utrpijo zvine. Gibčnost pomaga celo izboljšati športni nastop, kar je pri nekaterih športih velikega pomena. Če želiš izboljšati gibljivost, se loti borilnih veščin ali na primer gimnastike, baleta, pilatesa, joge. In ne pozabi, da se moraš pred in po vsaki vadbi dobro raztegniti!
2. Treningi za moč
Gibanje krepi telesne mišice, ki postopoma postanejo pripravljene na daljše in zahtevnejše treninge. Močne mišice so med drugim pomembne zato, da varujejo tvoje sklepe in preprečujejo poškodbe v času telovadbe. Močnejše ko so mišice, manj je možnosti, da se boš med telovadbo poškodovala. Poleg tega pa večja mišična masa pomaga izgubiti odvečne kilograme, uničuje maščobne celice in pomaga ohraniti idealno postavo. Različne oblike treninga za moč so osredotočene na različne mišice v telesu, kot na primer veslanje okrepi mišice na rokah, kolesarjenje poskrbi za močne noge, trebušnjaki pa pomagajo razviti trebušne mišice.


3. Aerobna vadba
Skakanje s kolebnico spada v skupino aerobnih vadb, ki so najboljša izbira za ohranjanje zdravja srca. Gre za vadbo, ki pospeši bitje srca in dihanje. Pogosteje kot si privoščiš tovrstno vadbo, močnejše bo tvoje srce in učinkovitejši bo prenos kisika po telesu do vsake celice. Vse našteto pa je izjemnega pomena pri ohranjanju zdravja, ki posledično poskrbi za dobro počutje. Če se ukvarjaš s kakšnim od skupinskih športov, verjetno že poznaš pozitivne učinke aerobne vadbe, v nasprotnem primeru jih boš spoznala, ko se lotiš skakanja s kolebnico, ki je gotovo ena bolj zabavnih vadb.
Preden se lotiš spodaj predstavljenih vaj, nujno poskrbi za dobre športne čevlje oziroma superge ter mehko podlago, kajti skakanje lahko hitro poškoduje kolena in celo hrbtenico. Najboljše je, če lahko skačeš zunaj na travi, kar je seveda mogoče le ob toplem vremenu, prav tako odlična izbira pa je uporaba mehke pene, ki jo položiš na tla v hiši in skačeš na njej. Pred skakanjem se dobro raztegni in po končani vadbi ne pozabi pretegniti predvsem mišic na nogah, ki bodo na začetku dokaj boleče. In ko si pripravljena, prižgi radio ter začni naslednje vaje, pri čemer vsako vajo izvajaj le dve minuti.

prejšnji članek
Znaš kupiti pravo velikost modrčka?
Lepotičenje
Znaš kupiti pravo velikost modrčka?
naslednji članek
To oboževano živilo je odlično za hujšanje
Moj life
To oboževano živilo je odlično za hujšanje
Preberite tudi