Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Če boš jedla to, bodo rezultati še boljši

2. 1. 2017; 09.43
Avtor: K.M.
oresckitek
Hrana in pijača sta pri teku zelo pomembni.

Pri samem teku je zelo pomembna tudi izbira pravilne hrane, ki ti bo vse skupaj zelo olajšala. Ne bomo razlagali o dietah, ki so pri treningih skoraj nepomembne, ampak o hrani, ki ti bo dala energijo, da boš lažje pretekla tistih začrtanih nekaj kilometrov.



Tekočina
Ker voda sestavlja od 50 do 60 odstotkov telesne teže in sodeluje pri vseh telesnih procesih, je zelo pomembno, da je v telo vneseš dovolj oziroma da vso izgubljeno ob pravilnem času tudi nadomestiš. Če bo telesu primanjkovalo vode, bo tudi tvoja tekaška zmogljivost slabša. Tako je, ni vse v kondiciji. Zato moraš vsak dan popiti dovolj vode. Ob tem mislimo navadno vodo. Tekočina, ki jo v telo vneseš s čaji ali celo kavami, ni všteta, nekaj vode sicer vnese hrana, a te zagotovo ni dovolj. Tvoj prvi cilj je tako, da skozi ves dan piješ vodo. Kupi si kakšno od priljubljenih oblikovalsko dovršenih stekleničk za vodo in jo vedno nosi s seboj. Imej jo v šolski torbi, na mizi med poukom, vzemi jo na sprehod ali pa jo imej zvečer, ko se dobiš s prijateljicami, v svoji veliki moderni torbici. Pomembno je tudi, da se navadiš, da če popiješ skodelico čaja ali kave, hkrati ali tik za tem popiješ še kozarec vode. Bodi pozorna, da 60–90 minut pred tekom ali kakšno drugo telesno vadbo popiješ 0,5–1 litra vode (odvisno je od časa treninga). To je pomembno predvsem zato, ker bo tvoje telo v tej uri porabilo zadostno količino tekočine, da se ta ne bo pretakala po tvojem želodcu in ti ga otežila, hkrati pa bo tvoje telo dovolj hidrirano. S tem preprečiš slabost, ki jo ob polnem želodcu čutiš ob telesni aktivnosti. Če boš odšla na kratek tek, ti vode ni treba nositi s seboj. Če pa meniš, da jo vseeno potrebuješ, naj se znajde v tvojih rokah. Pomembno je, da narediš požirek ali dva vsakih 15 minut, pri tem pa moraš paziti, da res delaš majhne požirke.


Hrana in prehrana
Ne bomo spreminjali tvoje dnevne prehrane, ti bomo pa podali nekaj nasvetov, ki ti bodo olajšali tek. Na splošno se moraš čez dan izogibati predelani hrani in hrani z visoko vsebnostjo soli in maščob. Vemo, da je to težko, a vseeno poskusi. Velika razlika je že v tem, če si doma sama narediš smuti ali pa kupiš 'svež smuti' v tetrapaku. Jej čim bolj raznovrstno hrano. V telo moraš vnesti različne hranilne snovi, ki jih to ne more dobiti z vsakodnevnim ponavljanjem. Seveda se sem uvršča tudi čokolada, vendar naj bo tudi ta v zmernih količinah. Najboljši nasvet, ki ti ga lahko damo, je ta, da ješ večkrat, a manjše porcije. Zajtrk, kosilo, večerja in dve malici. Zraven pa še kaka pest oreščkov in tvoje telo bo kar prekipevalo od pozitivne energije, ki jo lahko usmeriš tudi v tek. Super živila za tek so: mandeljni, banane, brokoli, češnje, špinača, ribe, polnozrnate testenine in arašidovo maslo. Vseeno pa moraš, podobno kot pri vodi, tudi tukaj paziti, da hrane v telo ne vnašaš vsaj eno uro pred samim tekom, saj lahko v želodcu povzroči slabost, ki ti otežuje ustrezen tek. Če nisi jedla že več ur, kakšne pol ure pred tekom pojej banano, pest mandljev ali češenj, kosilo pa te lahko brez slabe vesti čaka po teku.

Že imaš pravilno obutev, si si postavila cilje, je nova majica za šport že na kupu z oblačili? Kaj pa modrček, nanj ne smeš pozabiti?! Si torej pripravljena – čas je, da začneš teči in z njim prebudiš svoje telo in tudi samo sebe.

prejšnji članek
To znamenje najprej privoli v ljubljenje na javnem kraju
Moj life
To znamenje najprej privoli v ljubljenje na javnem kraju
naslednji članek
Ta šport ti bo pognal kri po žilah!
Obsedena!
Ta šport ti bo pognal kri po žilah!
Preberite tudi