Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

10 knjig, ki bi jih morala prebrati v svojem življenju

7. 11. 2016; 08.00
Avtor: K.M.
hraypoterknjige
Rada bereš? Torej je ta lestvica namenjena tebi.

Knjige te spremljajo na vsakem koraku. Bralne značke, domača branja in pa tiste knjige, ki jih izbereš po svojem okusu. Dnevno izide zelo veliko število knjig, številne tudi v slovenskem jeziku (tako knjige slovenskih avtorjev, kot tudi prevodi tujih del). Obstajajo pa nekatere, ki bi jih morala po mnenju številnih, tako strokovnjakov kot tudi ljubiteljskih bralcev, prebrati vsaj enkrat v svojem življenju. 

Z nekaterimi, ki ti jih bomo predstavili, si se verjetno že srečala. Za druge si verjetno vsaj že slišala. Verjamemo pa, da so številne še vedno neznanka. Ni nikakršne potrebe, da si jih v knjižnici sposodiš že danes. Lahko pa si spodnji seznam prepišeš v svojega in o njih morda vsaj razmišljaš. 

Seznam v celoti predstavlja kar 100 knjig, ki so jih na največjem družbenem obrežju bralcev, pisateljev in drugih literarnih strokovnjakov, Goodreads, izbrali ravno njegovi uporabniki. Mi smo se tokrat odločili, da ti predstavimo prvih deset knjižnih del, ki so svoje mesto našli na tej prestižni lestvici. 

Če ubiješ oponašalca -  Harper Lee

Delo pisateljice Harper Lee iz leta 1960 je ganljiva, s svojevrstnim humorjem začinjena pripoved z ameriškega juga v tridesetih letih dvajsetega stoletja, ki si jo je njena avtorica zamislila kot preprosto ljubezensko zgodbo, a je dosti več kot to, saj skozi nekonvencionalne oči odraščajoče junakinje obravnava mnoga univerzalna bivanjska vprašanja, od rasne nestrpnosti in razredne diskriminacije do revščine. 

Prevzetnost in pristranost - Jane Austen

Roman Prevzetnost in pristranost angleške pisateljice Jane Austen, v literaturi zavzema posebno mesto. Niti še ni imlela 21 let, ko je napisala ljubezenski roman, ki pa ga je v kasnejših letih izpopolnila do končne oblike in ga izdala leta 1813.

Dnevnik Anne Frank - Anne Frank

Štirinajstletna judovska deklica, ki se je s svojo družino skrivala na podstrešju upravne stavbe v Amsterdamu od junija 1942 do avgusta 1944, je svoje najbolj intimne misli zaupala Kitty, kakor je imenovala svoj dnevnik. Strah pred nacisti, ki so iskali skrite judovske družne, je Ana Frank ubesedila na nepozaben načn. Njene izpovedi so se toliko bolj pretresljive, saj so družino Frank izdali in jih po tem, ko so jih aretirali, poslali v koncentracijska taborišča. Ana Frank ni preživela.

1984 - George Orwell 

Roman je distopičen, saj so v njem prikazane totalitaristične države totalne kontrole v letu 1984. Uvrščajo ga v žanr znanstvene fantastike. Roman je uvedel koncept vedno prisotnega in vsevidnega Velikega brata (Big Brother), ki je bil kasneje velikokrat uporabljen v popularni kulturi.

Harry Potter in kamen modrosti - J.K. Rowling

Prvi del knjižne serije, ki je obnorela svet. Roman je bil večkrat nagrajen, kljub temu, da je bil izdan že pred devetnajstimi leti, pa po njem še danes poprimejo številne in različne generacije. 

Gospodar prstanov - J.R.R. Tolkien

Veliki Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Charlotte’s Web - E.B. White

Male ženske - Louisa May Alcott

Hobbit - J.R.R. Tolkien

prejšnji članek
Prvi finalist šeste sezone talentov je simpatični Argentinec.
Obsedena!
Prvi finalist šeste sezone talentov je simpatični Argentinec.
naslednji članek
Čas je za bodije
Lepotičenje
Čas je za bodije
Preberite tudi