reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Roman namenjen več generacijam

21. 12. 2016; 12.36
Avtor: K.M.
metalci
Gre za roman o metalcih, ali roman o boju generacij?

Tokrat ti predstavljamo roman Metalci '94, ki ga je v slovenskem prevodu izdala založba Miš. Gre za roman, ki je namenjen več generacijam, znotraj vsebine pa se prepletajo kar tri pomembne zgodbe. 

V trenutku, ko se v Seattlu v Ameriki 5. aprila 1994 ubije Kurt Cobain, pevec Nirvane, Jānis v Jelgavi v Latviji, ki ima samega sebe za piflarja, prvič inhalira cigaretni dim. Star je štirinajst let, malce je zdolgočasen in želi si Dogodka, zaradi katerega ne bi več bil »zgolj neznaten vijak v mehanizmu življenja«. Svojo identiteto začne iskati po jelgavski metalski sceni devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo odkriva in soustvarja s svojimi prijatelji.


Roman prepleta tri vsebinske ravni. Prvi zgodbeni niz se začne z že omenjenim samomorom Kurta Cobaina, enega od najbolj razvpitih predstavnikov generacije X, za katero je značilno širjenje digitalne tehnologije, pospeševanje življenja in bogata alternativna kultura. Druga nit pripoveduje o svobodi izbire, ki jo omogoči padec železne zavese. Mladi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja večinoma zavračajo življenjsko vizijo svojih staršev. Zahod postane prosto dostopen, z njim pa poleg vsega ostalega tudi alternativna glasba. Tretji dogajalni pramen predstavlja osebna zgodba o metalski glasbi in njeni zgodovini.

- Roman je delo za več generacij. V njem se bodo našli tisti, ki ravnokar odraščajo, tisti, ki se iščejo v alternativni kulturi, tisti, ki so že odrasli, ampak so se najbolj iskali ravno v času, ko se roman dogaja, in tisti, ki imajo radi dobro napisane knjige.
- Roman je bil leta 2014 nagrajen z nagrado Evropske unije za književnost.


- Gre za iskreno, duhovito branje, ki je hkrati precej natančen, skoraj dokumentaren popis latvijske metalske scene v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa tudi zapis o času druge latvijske samostojnosti.

prejšnji članek
Obvezen del športne aktivnosti?
Obsedena!
Obvezen del športne aktivnosti?
naslednji članek
Kako hitro mi znova zrastejo lasje?
Moj life
Kako hitro mi znova zrastejo lasje?
Preberite tudi