Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Pretresljiva zgodba, povedana s strani pretresene najstnice

3. 2. 2017; 04.00
Avtor: K.M.
Krik rdece kapice
Knjižni roman, Krik Rdeče kapice.

Roman Krik Rdeče kapice je avtoričin prvenec. Gre za večkrat nagrajeni in nominirani roman, ki je svojo prvo nagrado Oldenburger Kinder- und Jugendbuchpreis dobil leta 2007 še kot nedokončan osnutek z delovnim naslovom Malvina v milnem mehurčku. Avtorica se je odločila zgodbo povedati z Malvinine perspektive, kar Malvini kot protagonistki dovoljuje, da sama odmerja stopnjo pozornosti pri opisih dogajanja in doživljanja.

O zgodbi: 
Malvina je trinajstletna deklica. Nedavno ji je umrla babica in zato mora pogosto sama obiskovati svojega dedka, ki je večkrat »bolan«, predvsem pa nenehno osamljen. Toda Malvina ima strašanski odpor do teh obiskov, kar pa ne zanima nikogar v njeni družini. Malvinina mama, ki jo pestijo stalni glavoboli in je več odsotna kot prisotna, njen oče, ki je precej nepriljubljen učitelj biologije in večino časa slabe volje, njena starejša sestra Anna in brat Paul se vsi strinjajo, da pretirava, da jo dajejo pubertetniške muhe in menijo, da bi se do dedka ne smela tako obnašati, saj je star in osamljen ter potrebuje sočutje. Nihče je ne jemlje resno.

Dejstvo, da Malvina ne želi biti v bližini svojega dedka, pa ima svoj tehtni razlog. Dedek Malvino namreč sili v svoje naročje, jo poljublja, se jo dotika tudi po prsih. Včasih ji uspe, da se mu izogne, največkrat pa žal ne. Zdaj ko babice ni več, je vzdušje pri dedku še bolj grozljivo.


Malvinina najboljša prijateljica Lizzy, s katero se redno dobivata v stari razpadajoči vili, ne ve ničesar o Malvinini temni skrivnosti. Tudi Trček, fant, ki mu je Malvina všeč (in on njej) in s katerim se začne družiti med velikonočnimi počitnicami, ko Lizzy odpotuje z mamo, nima pojma o tem, kaj mora prestajati Malvina. On ji nadene ime Rdeča kapica, ker jo vsak dan vidi, kako nese dedku kosilo. Le dedkova soseda, Poljakinja Byczkova, sluti, kaj se v resnici dogaja ...

Tema spolne zlorabe v mladinski literaturi ni ravno pogosta in nekako logično se zdi, zakaj je tako, saj gre za resnično občutljivo področje, ki zahteva pravo mero empatije in jasnosti. Beate Teresa Hanika uspe v romanu vzpostaviti odlično razmerje med obema. Zaključek romana je spravljiv, nakazan je namreč izhod iz položaja, v katerem je Malvina vse predolgo tičala sama.

2. Roman obravnava temo spolne zlorabe znotraj družine. Gre za občutljivo temo, ki zahteva ustrezen pristop, sploh ker je roman namenjen mladini, in avtorica je svoje delo opravila zares odlično. Povedano je ravno dovolj, da bralca pretrese, in hkrati dovolj, da ga tudi pomiri.


prejšnji članek
Trening rutina supermodela
Obsedena!
Trening rutina supermodela
naslednji članek
Zayn presenetil s solo različico pesmi
Obsedena!
Zayn presenetil s solo različico pesmi
Preberite tudi