državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Začenja se 19. festival vrtnic: Vabljeni ljubitelji žlahtne cvetlice

26. 4. 2024; 01.00
Avtor: STA
vrtnice

Vrtnice imajo neverjetno sposobnost vzpostavljanja harmonije v človekovem telesu foto: Revija Jana

Z odprtjem razstave fotografij in koncertom se bo danes ob 18. uri v Novi Gorici začel 19. festival vrtnic. Trajal bo do 19. maja, v tem času pa bo v Novi Gorici obiskovalcem na voljo vrsta dogodkov, povezanih s to žlahtno cvetlico, ki je simbol mesta. Eno od prizorišč festivala bo tudi nedavno obnovljeni park Rafut.

Pobudnik in glavni organizator dogodka je Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki med drugim skrbi za nasad burbonk na vrtu samostana Kostanjevica nad Novo Gorico. Skrbnik Edi Prošt pravi, da so burbonke "dedki in babice" vseh danes poznanih vrtnic, saj so ena najstarejših vrst vrtnic na svetu.

Osrednje dogajanje festivala je vsakodnevno strokovno vodenje po nasadu burbonk. Prvo bo na sporedu 27. aprila, zadnje pa 19. maja. Vodenja se začnejo ob 11. uri, z izjemo nedelj, ko je začetek ob 12. uri. Vrt si je sicer samostojno moč ogledati vsak dan med 10. in 17. uro, razen ob nedeljah, ko ga odpirajo ob 12. uri.

En dan bodo namenili tudi ostalim rožnim nasadom v Novi Gorici, 19. maja ob 15. uri pa bo obiskovalcem na voljo enourni voden ogled po mestu. Letos prvič organizirajo tudi keramično delavnico, sicer pa se bo moč v tem času udeležiti kulinaričnih delavnic, kupiti sadike burbonk in drugih vrtnic ali obiskati razstavo naravnih parfumov.

Vrtnice foto: Shutterstock


Med festivalom bodo pripravili tudi tri koncerte. Organizatorji izpostavljajo koncert med burbonkami 9. maja, na katerem bosta nastopila mlada harfista Valerij in Evelin Greblo.

Podpornik Festivala vrtnic je družba Hit, ki bo letos ob 40. obletnici hotela in igralnice Park v Novi Gorici pred poslopjem zasadila rožni vrt s 40 vrtnicami. Zasaditev bodo izvedli v prvih dneh maja, zasadili pa bodo tudi slovensko vrsto vrtnic Trubar, ki se bo pridružila vrtnici vrste Prešeren, ki tam že raste. V Hitu bodo festival vrtnic pospremili s kulinaričnim programom v vseh treh novogoriških enotah, v Spa Perla bodo dodali tudi sprostilno masažo z vrtničnim oljem in vrtnično oblogo telesa.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic je ob lani obnovljeno pot, ki povezuje samostan Kostanjevica in sosednjo Gorico pred kratkim zasadilo vrtnice vrste peace, načrtujejo tudi zasaditev vrtnic v nedavno obnovljenem Rafutskem parku, ki bo prvič letos tudi eno od festivalskih prizorišč. Velika želja društva je tudi vzpostavitev rozarija, v katerem bi podrobneje predstavili burbonke.

V društvu se že pripravljajo na prihodnje jubilejno leto festivala, ki bo pomembno tudi zaradi evropske prestolnice kulture v Novi Gorici in Gorici.

Zephirine Droughin, vrtnica brez trnov. foto: Šimen Zupančič

Pri vrtnicah izberimo odporne sorte. foto: pixabay.com

prejšnji članek
Omilite podočnjake z domačo kavno masko
Moda&Lepota
Omilite podočnjake z domačo kavno masko
naslednji članek
Večerja za 5: Samozavestna Erika presenetila s pripravo jedi
Resničnostni šovi
Večerja za 5: Samozavestna Erika presenetila s pripravo jedi