Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Jej hrano z manj soli

9. 6. 2017; 05.30
Avtor: K.M.
slanahrana
Saj veš, kako pravijo: bel sladkor, bela moka in sol so lahko zdravju precej škodljivi, če jih uživaš preveč.

Zato smo se odločili, da ti bomo tokrat pomagali, kako se izogniti hrani, ki vsebuje preveč soli. Ker prava smrklja ve, kaj je dobro, zdravo in okusno ter zna brati etikete, kajne?

Preveč soli je lahko škodljivo


Ali si vedela, da te sol v hrani spremlja na vsakem koraku, morda celo tam, kjer je ne bi pričakovala? Tako lahko številne pripravljene jedi (pa tudi tiste, ki to niso) vsebujejo več soli, kot je je priporočljivo zaužiti dnevno. In če na dan zaužiješ preveč slane hrane, to lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav.

Koliko je pravzaprav priporočljivo?
Čeprav je priporočena količina nekje med 800 in 1000 miligrami soli na dan, so raziskave pokazale, da jo lahko nehote zaužijemo tudi do trikrat več. Zato je zelo pomembno, da naslednjič, ko boš kupovala hrano, najprej prebereš oznako na embalaži. Najenostavnejši način je, da vsakič preveriš, kolikšen je odstotek natrija v hrani. Če ima hrana velik odstotek natrija, se ji izogni.

Če je mogoče, hrano soli sama


Namesto da kupuješ že pripravljeno hrano, poskusi izbrati tisto, ki jo lahko soliš po svojem okusu. Tako boš imela pregled nad količino vnosa soli.

Katera hrana vsebuje veliko natrija?
Bodi pozorna, ko boš naslednjič izbirala svojo okusno malico v šoli. Nizko vsebnost natrija imajo med drugim tudi sadje in sveža zelenjava, meso in posneto mleko. Pa tudi določena živila, ki so pripravljena tako, da so kakovostna za tvoje zdravje. Zato tudi vsa pripravljena hrana ni zdrava. Le beri etikete, ko jo boš izbirala! To je res nadvse pomembno. Saj veš, razna konzervirana zelenjava, juhe, čipsi in ostali slani prigrizki lahko vsebujejo celo več soli, kot je priporočena dnevna količina.
Zato bodi odgovorna do sebe in začni jesti z glavo. Pa dober tek!

prejšnji članek
To obleko moraš nositi v letošnjem poletju
Lepotičenje
To obleko moraš nositi v letošnjem poletju
naslednji članek
Moraš jih imeti - modni in inovativni!
Lepotičenje
Moraš jih imeti - modni in inovativni!
Preberite tudi