kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Najpogostejše oblike kontracepcije

16. 8. 2017; 12.00
Avtor: K.M.
kontracepcija

foto: Profimedia.

Morata jo uporabljati!

Zakaj smo jo tokrat vzeli pod drobnogled? Ker je nadvse pomembna! In če misliš, da sta že pripravljena na tako pomemben korak, kot je prvi spolni odnos, če sta se o tem že pogovarjala in oba razmišljata enako, je prav, da prej poskrbita še za primerno zaščito. Katero bosta izbrala, je predvsem odvisno od tega, koliko si zaupata in se poznata. Vsekakor pa kontracepcijo morata uporabiti, saj te ta ščiti pred nezaželeno nosečnostjo, okužbe s spolnimi boleznimi pa so lahko tudi smrtno nevarne.

1. Kondom


Kondom je narejen iz lateksa, se prilega penisu v času erekcije in onemogoča semenski tekočini, da pride v nožnico. Kondome lahko kupita praktično povsod: v lekarni, trgovini, drogeriji … Vsak kondom lahko uporabita le enkrat, pri tem pa pazita na rok uporabe, saj se stari kondomi zelo hitro strgajo. Kondomi so eno najzanesljivejših kontracepcijskih sredstev, zato so pri večini ljudi zelo priljubljeni. Hkrati so tudi zelo preprosti za uporabo.

2. Kontracepcijska tabletka
Tabletka je eno najzanesljivejših in najbolj praktičnih sredstev za zaščito. Tabletke vsebujejo hormone, ki preprečujejo žensko ovulacijo in poskrbijo za to, da sluz, ki je v materničnem kanalu, postane manj prehodna za semenčice. Tabletka tudi uredi menstrualni cikel in po navadi ublaži menstruacijske bolečine, hkrati pa pomaga tudi pri nečisti koži. Če se boš odločila za kontracepcijske tabletke, jih moraš vestno in redno jemati. Začneš jih jemati prvi dan menstruacije in jih jemlješ vsak dan ob isti uri enaindvajset dni. Potem sledi sedem dni premora. Takrat se običajno pojavi menstruacija, nato pa postopek ponoviš.

3. Urgentna kontracepcija


Je tista, ki jo uporabiš po nezaščitenem ali slabo zaščitenem spolnem odnosu oziroma če vama med spolnim odnosom poči kondom. Uporablja se le izjemoma, zato se tako tudi imenuje (urgentna je nujna). Po tovrstno kontracepcijo moraš iti v ginekološko ambulanto, vzeti pa boš morala dve tabletki naenkrat. Prvo je treba vzeti čim prej (najpozneje 72 ur po spolnem odnosu brez zaščite), drugo pa čez 12 oziroma 24 ur po prvi tabletki. Če v dveh urah po zaužiti tabletki bruhaš, moraš vzeti še eno.

4. Naravne metode kontracepcije
Naravne metode so najmanj zanesljive metode zaščite. Sem spada predvsem izračunavanje tvojega hormonskega cikla, tj. ovulacije. V vsakem ciklu so možni štirje plodni dnevi, in sicer tri dni pred ovulacijo in en dan po njej. Če se odločiš za uporabo te metode, v tem času ne smeš imeti spolnih odnosov. Ta metoda je nezanesljiva zato, ker je te štiri dneve zelo težko določiti. Nekateri to počnejo s koledarsko metodo, drugi z merjenjem telesne temperature, opazovanjem sluzi materničnega vratu ali ovulacijskimi testi. Nobena od teh metod pa ni povsem zanesljiva, zato ti svetujemo, da raje izbereš drugo, bolj zanesljivo obliko kontracepcije in poskrbiš za varno spolnost.

5. Kontracepcijski obliž


Kontracepcijski obliž je majhen, ozek, lepljiv obliž, ki vsebuje enake hormone kot kontracepcijska tabletka, estrogen in progesteron. Prednost obliža je, da ščiti pred nosečnostjo 99-odstotno in da nam ni treba misliti na kontracepcijo vsak dan, kot moramo to početi ob jemanju tabletk. Z njim se lahko ženska kopa in gre v savno, morda je edina pomanjkljivost to, da je opazen.

Kako deluje kontracepcijski obliž?
Obliž prek kože v kri dnevno izloča določeni odmerek hormonov. Hormoni v krvi tako preprečijo ovulacijo. Prav tako kot to počnejo tabletke, tudi obliž spremeni sluz v materničnem vratu, da postane gosta in lepljiva, zato semenčice težko pridejo v maternico. Stena maternice je tanjša, zato je manj možnosti, da bo sprejela oplojeno jajčece. Velika prednost te kontracepcijske metode je, da se moraš nanjo spomniti le enkrat na teden, ko obliž zamenjaš.

6. Vaginalni obroček


Najnovejša in morda najmanj znana oblika zaščite je kontracepcijski vaginalni obroček. Njegova prednost je v tem, da vsebuje zelo malo hormonov, zamenjati pa ga je treba le enkrat na mesec. Obroček preprosto vstaviš v nožnico, po 21 dneh pa ga iz nje odstraniš in narediš sedemdnevni premor, v katerem nastopi menstruacija. Po premoru postopek ponoviš z novim obročkom. Vaginalni obroček deluje tako, da v vaginalne stene izloča majhne količine hormonov, ki prodrejo v krvni obtok in preprečujejo ovulacijo. Obroček ob pravilni uporabi zagotavlja 99-odstotno zaščito.

7. Druge metode kontracepcije
Poleg že naštetih obstajajo še nekatere druge oblike kontracepcije, ki pa so za mlade nekoliko manj primerne oziroma jih ne uporabljajo. To so na primer diafragma, maternični vložek ali spermicidi. Ker zate prideta najbolj v poštev kondom in kontracepcijska tabletka, se odloči za eno ali drugo kontracepcijsko sredstvo ali pa kar za oboje, saj previdnost ni nikoli odveč.

prejšnji članek
Kako akne pravilno stisniti?
Moj life
Kako akne pravilno stisniti?
naslednji članek
Lagali so ti o tvojem telesu
Moj life
Lagali so ti o tvojem telesu
Preberite tudi