900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Meditacija za boljše učne rezultate

24. 5. 2018; 10.00
Avtor: K.M.
meditacija

foto: Profimedia.

Po kratki vaji se boš počutila bolje, prerojeno, hkrati pa boš polna energije in dobre volje. To ti bo omogočilo, da se boš odzivala mirneje in bolj zbrano. Boš videla, tudi rezultati bodo boljši. Hitreje se boš zbrala, pa še snov bo lažje ostala v tvoji glavi.

Meditacija ni le sanjarjenje, ampak neke vrste globoko razmišljanje, ki ti omogoča, da se zazreš globoko vase in najdeš odgovore na nekatera vprašanja. Po njej se počutiš bolje, tako fizično kot tudi psihično. Zato je nujno, da med učenje in pravilno prehrano uvrstiš tudi nekaj trenutkov za meditacijo.

Kako deluje meditacija?


Meditacija, s katero so se ljudje ukvarjali že v davni preteklosti, pravi, da ima vsak človek notranji jaz, ki človeku daje neke vrste modrost in ga vodi. Meditacija človeku narekuje, kako nadzirati svoja čustva in misli, ter mu pove, kaj je dobro zanj in kaj ne. Zato se ljudje zatečejo k njej takrat, kadar imajo neki problem in ga želijo rešiti. S pomočjo meditiranja se torej lahko osredotočiš na težavo, ki jo imaš, odgovore, ki jih iščeš, pa boš našla v svoji notranjosti.

Kaj moraš narediti?


Poišči prostor, kjer ti je najbolj udobno. Nato zapri oči in poskusi zaznavati prostor okoli sebe. Zvoki te kmalu ne bodo več motili, ker jih ne boš slišala, saj se boš osredotočila na druge stvari. V mislih pojdi skozi svoje telo. Začuti svoje podplate, pojdi po nogah navzgor, mimo trebuha, vse do glave. Misli si, da plavaš, kot plavajo mravljinci po tvojem telesu. Nato se osredotoči na noge. Pomisli, v kakšnem položaju so in zakaj ti to ustreza. Pomikaj se navzgor. Začuti svoje roke in hrbet. Opazuj svoje mišice, osredotoči se tudi na čelo. Vsak del tvojega telesa je pomemben in tako ga moraš tudi obravnavati. Tvoje telo se bo počasi začelo umirjati in sproščati, hkrati pa boš v sebi začutila občutek ugodja. Nato začni počasi spremljati svoje dihanje. Dihaj globoko, tako da boš občutila vdih in izdih. Vdihni zrak skozi nos in občuti, kako potuje vate. Nato za trenutek zadrži dih in se opazuj. Ko opazuješ svoje dihanje in začutiš, kako je tvoje telo nenadoma postalo mirneje, je čas, da se vrneš nazaj. Iz svoje globine nazaj v svet, ki te obdaja. Naj se ti ne mudi. Počasi se moraš začeti zavedati svoje okolice in spet postati pozorna na zvok, ki prihaja od zunaj. Potem se počasi vrni v prostor, v katerem sediš, in odpri oči.

Kaj moraš še vedeti?
- Izberi si prostor, kjer se počutiš najbolje. Nato skušaj meditirati vedno na istem kraju in vsak dan ob istem času, saj se boš tako najhitreje potopila vase.
- Najbolj primerno je, če se za meditacijo odločiš, takoj ko zjutraj vstaneš ali pa zvečer.
- Pozabi na vse, kar se dogaja okoli tebe, in na to, kar se še bo zgodilo. Potopi se vase!
- Najprimerneje je, da se v času meditiranja obrneš proti severu ali vzhodu in sediš v udobnem položaju. Prekrižaj noge in sedi vzravnano.
- Nadziraj svoje dihanje in ga opazuj. Naj bo čim bolj globoko, saj s tem omogočaš kisiku, da pride v možgane. Tvoj vdih in izdih naj bosta dolga približno tri sekunde.
- Ne obremenjuj se, če ti bo na začetku meditacije um bežal po različnih mislih. Ne sili ga k temu, da se čim hitreje umiri, pusti mu, naj sam določi ta trenutek.

prejšnji članek
Če se boš odpovedala temu, boš zagotovo bolj zdrava
Moj life
Če se boš odpovedala temu, boš zagotovo bolj zdrava
naslednji članek
Obeta se nora zabava na plaži!
Obsedena!
Obeta se nora zabava na plaži!
Preberite tudi