kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Naredi to za zdravo življenje

24. 3. 2017; 01.49
Avtor: K.M.
zdravje in narava

foto: Profimedia

Preženi spomladansko lenobo in jo nadomesti s preživljanjem časa v naravi. Te zanima, zakaj? Preberi si.

1. Izboljša ti zbranost
Za polno glavo misli ni boljšega kot svež zrak v naravi. Ta jih bo zbistril in uredil. Včasih te šola lahko tako izmuči, da te posledično boli glava ali pa se med učenjem ne moreš več osredotočiti na to, kaj bereš. Preprosto pojdi v naravo, nadihaj se svežega zraka in takoj se boš počutila bolje. Dokazano je namreč, da se ti bo s tem povečala zbranost, posledično pa boš uspešnejša tako v šoli kot pri drugih dejavnostih.
2. Odganja stres
Ko si pod stresom ali pa si želiš vzeti čas zase, ne zapravljaj časa za brskanje po spletu in Facebooku. Počutila se boš še slabše kot prej. Raje pojdi na sprehod. Bližina dreves ti bo dala energijo in zmanjšala raven tvojega stresa. Pomirila se boš in sprostila. Še večji plus pa je, da se boš bolje razumela tudi z ljudmi okoli sebe, saj slabe volje zaradi skrbi ne bo več.


3. Požene kri po žilah
Še en razlog, zakaj bi več časa lahko preživela zunaj, je, da je že hoja dovolj, da ti telo požene kri po žilah. Katera koli športna dejavnost pa ti bo pomagala oblikovati telo, da boš čez zimo ostala fit. Dovajanje kisika po telesu bo veliko večje, kar bo izboljšalo tudi tvoje telesne zmogljivosti. Od zaspanosti in pomladne utrujenosti se lahko kar posloviš.
4. Ni pritiska družbe
Nenehno druženje z ljudmi in misel, da moraš biti ves čas videti popolno, je lahko zelo utrujajoče. Za v naravo ne potrebuješ make upa, še manj pa oblačil po zadnji modi. Tam si lahko preprosto ti. Imela boš čas samo zase in nihče te ne bo ocenjeval. Izgubi se v času in samo opazuj lepoto narave, ki te obdaja in te sprejema takšno, kot si.


5. Spomni te, kaj je v resnici pomembno
Zunaj boš hitro ugotovila, da je življenjski krog vse okrog nas. Živali in rastline živijo in umrejo, s tem pa dajo prostor naslednjim generacijam. Ko več časa preživiš v naravi, ugotoviš, da čas teče neverjetno hitro. Nauči te sprejeti dejstvo, da tako pač je, in začneš se spraševati, kaj je tisto, kar je v življenju res pomembno. Ta misel pa ti bo pomagala, da se ne boš več obremenjevala za vsako malenkost.
6. Prinaša srečo
Znanstveniki so ljudem zastavili izziv, da trideset minut na dan en mesec preživijo zunaj v naravi. Rezultat je imel na njih same pozitivne učinke. Izboljšalo se jim je zdravje in dobro počutje, imeli so več energije, negativno razmišljanje je izginilo, kar pa je najpomembnejše, počutili so se srečnejši. Kaj torej še čakaš? Pojdi po dobro voljo na svež zrak.


7. Napolni te z vitaminom D
Končno je napočil čas, ko so dnevi daljši, poleg tega pa tudi sonce velikokrat pokuka na plan. Vir svetlobe te bo napolnil z energijo in vitaminom D, ki je za tvoje zdravje še kako pomemben. Pravijo, da je čas, ki ga je dobro preživeti na soncu, odvisen od odtenka tvoje kože. Če imaš svetlejšo polt, naj bi bilo priporočljivo, da na soncu preživiš vsaj deset minut na dan, tisti s temnejšo poltjo pa približno petnajst do dvajset minut za isti učinek.

prejšnji članek
'Napake' so LEPE!
Lepotičenje
'Napake' so LEPE!
naslednji članek
Najbolj priljubljen odtenek barve sedaj tudi na tvojih laseh
Lepotičenje
Najbolj priljubljen odtenek barve sedaj tudi na tvojih laseh
Preberite tudi