Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Je vegetarijanstvo sploh zdravo?

8. 7. 2017; 05.00
Avtor: K.M.
sadje
Vegetarijanstvo je zelo popularno, pa je tudi zdravo?

Vegetarijanstvo postaja vsakodnevna praksa pri vse več ljudeh. Zvezdniki in navadni ljudje jedo zgolj sadje in zelenjavo ter mesne in živalske beljakovine nadomeščajo s sojinimi izdelki, takim pravimo vegani. Ali pa se izogibajo samo mesnim izdelkom. Eni zaradi načel zdrave prehrane, drugi pa zaradi moralnih načel in spet tretji zaradi svojih lastnih muh. Pa je vse to res tako zdravo in lepo. Torej ali je vegetarijanstvo primerno zate, da ali ne?


Mi ti svetujemo, da NE! Še posebej ne, če želiš zgolj slediti trenutnim zvezdniškim muham. Vsaj v tvojih letih, ko se še kot prava smrklja razvijaš in rasteš ter šele spoznavaš svet in z njim kulinariko. Pri življenjskem razvoju potrebuješ vse prehrambene sestavine in ti lahko zgolj zelenjava in sadje le škodita. Čeprav v revijah bereš, da je to sedaj popularno in da so vsi zvezdniki postali vegetarijanci, temu ne smeš slediti tudi ti, saj ne veš kakšni so njihovi resnični razlogi. Morda za tem stoji modna muha, zdravstvene okoliščine, moralna načela ali kakšna prepričanja. Ti raje sledi svojemu telesu in popularne zvezdniške prakse pusti, dokler sama ne boš o njih prepričana. Tudi če so tvoji starši vegetarijanci ali vegani jim poskušaj razložiti, da želiš sama poskusiti tudi živalske produkte in da se boš kasneje sama odločila kakšno prehrano boš imela. Ne smejo te siliti v takšno prehrano kakršno uživajo tudi sami. Seveda ti jo lahko predlagajo in če ti je všeč in ti je okusna potem jo jej, če pa bi rajši pojedla kakšen zrezek jim to tudi povej. Verjemi, da bodo razumeli. Prav tako bi razumeli nasproten pojav, ko bi vsem mesu na mizi ti želela jesti samo krompir. Zato se ne sekiraj in glasno povej kaj hočeš sama.




Zavedaj se, da zdrava prehrana ne pomeni odreči se vsej hrani, ampak pomeni jesti vse v zmernih količinah. Če se želiš zdravo prehranjevati raje smiselno razporedi obroke in jih pripravi na zdrav, okusen način. Jej veliko sadja in zelenjave, ampak ti tudi kakšen zrezek ne bo škodil. Če ti ni všeč okus kakšnega mesa, ga vseeno poskušaj pripraviti na drugačen način. Z raznimi začimbami in dodatki ti bo morda bolj teknil. In tudi kakšna druga kuhinja, ki ni domača, da kakšnemu izdelku drugače okus. Tako, da okušaj, okušaj, okušaj in še enkrat okušaj. Še posebej pa jej mlečne in sirne izdelke, saj vsebujejo kalcij, ki je v tvojem razvoju zelo pomemben. Ne pozabi pa niti na morske sadeže in živali. Te ti dajejo še bolj pester izbor in lahko z njimi še bolj eksperimentiraš. Seveda te tukaj ne želimo spreobrniti v mesojedko. Če uživaš v zelenjavi na sto in en način je tako tudi prav, saj je takšna tvoja odločitev. Vendar se zavedaj, da je za pravilno vegetarijanstvo in še posebej za veganstvo potreben tudi čas. V današnjem tempu, ko dan preživiš v šoli in kasneje na treningu, kakšnem krožku ali pa na klepetu s prijateljico, je lahko podvig za takšno prehrano tudi hud napor. Tako zato kot tudi za tvoje telo. Ko ješ zgolj zelenjavo in sadje se moraš o prav vsem poučiti. Kakšne hranila dobiš s katerim sadjem in zelenjavo in za kaj so ta hranila pomembna. Če boš jedla samo eno vrsto zelenjave, lahko to zelo vpliva na tvoje zdravje. Ne smeš pustiti, da bi te prehrana vodila v kakršno koli bolezen. Mi želimo zgolj, da ti uživaš pa če je to v sadju, zelenjavi ali zgolj mesu. Vendar to počni na zdrav način.



Sedaj, ko vse več ljudi uživa samo v sadju in zelenjavi in podpirajo tako vrsto prehrane, se večkrat vprašamo kako lahko sploh uživajo ker ne okusijo mesa. Vendar njim je to v užitek in mesnih izdelkov sploh ne potrebujejo. Spet drugi zelo radi jedo zgolj meso in živalske produkte, ti seveda zagovarjajo takšno prehrano in se seveda prvi vprašajo kako, da ne pogrešajo zelenjave.. Kaj je torej boljše. Sigurno nič od tega, ljudje bi morali za normalen razvoj in življenje jesti vso in čim bolj različno hrano. Vsaj v zgodnjih letih. Tako, da če te mika vegetarijanstvo z njim rajši še malo počakaj in se ga loti takrat, ko boš zanj tudi sama imela čas. Seveda pa je vse to stvar tvojega okusa in tvojih lastnih želja. Ampak preden stopiš v ta svet, se prej dobro poduči ali pa si še enkrat preberi naših par nasvetov s katerimi se boš morda dokončno zavedala kakšna hrana paše tebi.

prejšnji članek
Horoskop pravi, da je čas za pomembno odločitev
Moj life
Horoskop pravi, da je čas za pomembno odločitev
naslednji članek
To so najbolj pogosta vprašanja povezana z lepoto
Lepotičenje
To so najbolj pogosta vprašanja povezana z lepoto
Preberite tudi