tovornjakar
Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila droga

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Ko ne piješ dovolj vode, se tvojemu telesu zgodi to

9. 7. 2017; 12.00
Avtor: K.M.
woman-drinking-water-model-sports-bottle
Tvoje telo potrebuje zadnostno količnino vode oziroma tekočine.

Piješ dovolj vode? Ne sadnih sokov in drugih napitkov, ampak dejanske vode? Verjetno ne. Težava je tudi v tem, da se tolažiš s tem, da si pojedla pomarančo in da ta v tvoje telo vnese nekaj tekočine. To je res, a hkrati s tekočino vnese tudi fruktozo, ki pa ni nujno pozitivna. Tvoje telo potrebuje predvsem zadostne količine vode, ker se drugače z njim naredi to.

Tvoje telo potrebuje vsaj 2 - 3 litre vode na dan, seveda pa je vse odvisno tudi od tvoje telesne aktivnosti oziroma od tega, koliko tekočine tvoje telo izloči skozi preživet dan. Preveri, do česa pride, če je ne nadomestiš.

Bolj si dovzetna za različne bolezni
Če tvoje telo ne dobi zadostne količine vode, si bolj dovzetna za različne bolezni. V osnovi lahko govorimo o nedolžnih boleznih, kot so prehlad, gripa in virusna obolenja. Po drugi strani pa lahko dobiš tudi ledvične kamne, težave z mehurjem ... Hkrati vsako bolezen težje preboliš, če tvoje telo ne deluje s pomočjo vode, ki je ena izmed njegovih goriv.

Upočasniš metabolizem
Pomankanje vode upočasni tvoj metabolizem. To preprosto pomeni, da je tvoja telesna presnova počasnejša, za to pa tvoje telo kopiči dodatno hrano v raznih organih, kar vodi v povišanje telesne teže. Tega pa ne želiš, kajne?


Tvoji možgani delujejo počasneje
Nekatere raziskave dokazujejo, da tisti, ki pijejo premalo vode, oziroma, ki so premalo vode pili v določenem obdobju, potrebujejo dlje časa za reševanje določene naloge. Ko je telo dehidrirano, več časa porabi za razmišljanje, kot bi ga, če bi vanj vnesla dovolj vode.

Piješ manj - ješ več
Če boš med ali pred obrokom popila kak kozarec vode, bo tvoj želodec hitreje dosegel občutek teže, kar pomeni, da boš hitreje sita. Tako ne boš posegla po še ene porciji, ki je dejansko ne potrebuješ. Podobno je tudi z občutkom lakote. Le-ta je v večini primerov lažen, saj telo zgolj zahteva deciliter ali dva vode.

Si slabše volje
Če ne piješ dovolj, slabše spiš, zjutraj težje vstaneš, več časa porabiš za opravljanje določenih nalog, tvoje telo pa je brez energije. Vse to vodi v to, da si tudi sama slabše volje.

Si med prebiranjem tega prispevka že popila kak kozarec vode?

prejšnji članek
Poletno rajanje na jezeru
Moj life
Poletno rajanje na jezeru
naslednji članek
Kaj pomeni, če med poljubljanjem glavo nagiba v desno?
Moj life
Kaj pomeni, če med poljubljanjem glavo nagiba v desno?
Preberite tudi