ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Preveri, ali je tvoja postava zdrava

15. 6. 2017; 01.30
Avtor: K.M.
teenager-mirror_2527471b
Preprost izračun, ki bo zatrl vse mite.

Dekleta se v letih, ko se še ne smete, na trenutke kar preveč obremenjujete s svojo postavo in predvsem s telesno težo. Hkrati pa se ne zavedaš, da višja telesna teža ne pomeni nujno tudi, da si dejansko bolj debela. Se zavedaš, da so mišice težje od maščobe? Če se recimo intenzivno ukvarjaš s športom, je višja telesna teža pokazatelj ravno tega.

Vseeno pa obstaja preprost iizračun, ki ti bo povedal, ali moraš vseeno za malico raje pojesti jabolko, ali obratno. Morda je tvoja teža prenizka, kar ti lahko povzroči kakšno težavo ob odraščanju. Zato se lahko zrediš tudi za kakšen kilogramček.
Izračunu se reče Indeks telesne mase (ITM) in je zelo preprost. Svojo telesno težo moraš 2X deliti s svojo višino v metrih. Torej: Če si visoka 1, 7 m in je tvoja telesna teža 62 kg, potem le to dvakrat deliš z 1, 7 m.
62 : (1,7X1,7)=?
oziroma


62 : 1,7 = ? : 1,7 = ITM

Torej ...
62 : (1,7X1,7)= 21, 45

Tu pa nastopi lestvica, če je tvoja dobljena številka med 19 in 24, potem je tvoja telesna teža normalna (seveda so dovoljena manjša odstopanja). Če je številka pod 19, je nastopil čas, da poješ kakšen dodaten obrok. Morda lahko o teži povprašaš tudi zdravnico. Če si recimo stara 16 let in še nimaš menstruacije, je lahko krivo tudi dejstvo, da imaš premalo kilogramov. Če pa je vrednost nad 24, je morda čas za mini preplah. Ampak res mini. Vseeno se najprej poglej v ogledalo in presodi, ali si neprivlačna. Potem pa se lahko odpraviš na kakšen sprehod več in namesto čokolade, za malico poješ sveže sadje. Če je številka občutno nad 24, se moraš tudi ti pogovoriti s svojo zdravnico.

prejšnji članek
Se znaš odzvati v prepiru?
Moj life
Se znaš odzvati v prepiru?
naslednji članek
4 načini, kako zadržati fanta
Moj life
4 načini, kako zadržati fanta
Preberite tudi