Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Barva hrane lahko vpliva na tvoje počutje

26. 6. 2018; 05.00
Avtor: K.M.
bananapalacinke
Za srečo jej to!

Se sliši noro? Morda je vse skupaj celo tako zelo noro, da bi na koncu lahko bilo celo resnično. Nova raziskava je pokazala, da hrana, ki spada v določeno barvno skupino, sprošča hormone sreče. Je na vsem skupaj, kaj resnice? 

Barve so pomemben del zaznava vsakega posameznika že od samega otroštva dalje. Tako naj bi bilo tudi dojemanje hrane povezano z njeno barvo. Rumena barva stimulira levo stran možganov, ti pa jo dojemaš kot toplo in zabavno barvo. Možgani tako rumeno obarvano hrano dojemajo kot zelo pozitivno in okusno. V raziskavi, ki jo je opravilo angleško podjetje, je kar 61 % vprašanih, kot najbolj ''veselo'' hrano označilo omlete, njim pa so sledili makaroni s sirom in palačinke. Tako je, vse tri skupine pa so v večini najpogostejših primerov postrežene kot rumene. 

Zagotovo je ta raziskava tudi posledica tega, kakšne občutke ti ta 'rumena' hrana prikliče. Banane, makaroni, omlete, koruza ... Vse to so zelo hranilne skupine, ki so že same po sebi znane kot hrana, ki si jo številni velikokrat zaželijo na svojih krožnikih. Hormon sreče se zagotovo sprosti tudi zaradi splošnega zadovoljstva, da so na sporedu zopet slastne palačinke. Rumena barva pa je le ena izmed stalnih značilnosti, ki takšno hrano redno spremljajo. 

Si danes že pojedla kakšno rumeno hrano? 

prejšnji članek
Ameriška igralka priznala, da je bila zlorabljena
Obsedena!
Ameriška igralka priznala, da je bila zlorabljena
naslednji članek
Niall Horan se začasno umika
Obsedena!
Niall Horan se začasno umika
Preberite tudi