cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Postani ekološko ozaveščena

22. 10. 2016; 01.15
Avtor: K.Š.
takecare
V času, ko se ozračje segreva in je Zemlja vse bolj onesnažena, se moraš tudi ti zavedati, kako zelo pomembno je, da z majhnimi deli pomagaš skrbeti za okolje in čistočo okoli sebe.

Že samo z malenkostmi lahko zelo veliko narediš za naš planet. Če ne boš začela na začetku, morda nikoli sploh ne boš začela. In če bi vsak od nas razmišljal, da ne more ničesar spremeniti, bi bila Zemlja še bolj umazana. Zato je skrajni čas, da stopiš v akcijo in narediš nekaj za boljši jutri tudi ti. 

Recikliraj
Že pri smeteh boš za okolje naredila zelo veliko. Recikliraj odpadke. Tako ločeno zbiraj papir, steklo in organske odpadke ter jih odlagaj v posebne zabojnike. Če stanuješ na deželi, lahko veliko narediš tudi s kompostom, saj daješ tja vso odvečno hrano oziroma pridelke in druge organske odpadke, ki bodo pri razgradnji služili kot gnojilo. Veš, kako malo je potrebno, da zavaruješ planet in tudi ti pripomoreš k njegovi čistoči? Ne samo smeti, lahko recikliraš celo baterije, stare mobilne telefone in drugo tehnologijo. Več o tem najdeš tudi na spletu, primerna mednarodna stran, na kateri boš o skrbi za okolje našla še veliko več, pa je tudi www.thedailygreen.com.
Pazi na vodo
Čeprav se morda sliši nekoliko čudno, poskusi to narediti doma. Namesto stotih litrov za prhanje porabi le šestdeset litrov vode. Ko se umivaš, ugasni vodo, medtem ko se miliš, in jo nato spet prižgi. Tako boš pri vsakem prhanju prihranila več deset litrov dragocene vode, ki je drugod po svetu tako onesnažena ali jo primanjkuje. Z vodo varčuj tudi takrat, ko si umivaš zobe, saj ni treba, da voda teče ves čas. Tako boš pomagala ohranjati naš planet bolj čist, pa tudi starši ti bodo hvaležni, saj se bo račun za vodo nekoliko zmanjšal.
Uporabi varčne žarnice


Čeprav tega ne boš mogla narediti sama, prosi očeta ali mamo, naj ti pri tem pomagata. Namesto tistih, ki porabijo veliko električne energije, se odločite za nakup nekoliko bolj varčnih žarnic. Tako boste varčevali z električno energijo, pa tudi z denarjem. Zvečer si lahko za boljše vzdušje prižgeš tudi svečko in uživaš v romantičnem razpoloženju. Kdo je rekel, da skrb za okolje ne more biti tudi prijetna?
Varčuj z električno energijo
Ne samo z varčnimi žarnicami, z energijo lahko varčuješ tudi drugače. Namesto da samo ugasneš pripomočke, ki potrebujejo elektriko za svoje delovanje, jih izklopi. Tako vselej izklopi računalnik, mobilni telefon ponoči, ne pozabi pa tudi na radio, razen če nimaš tam budilke. V nasprotnem primeru pusti radio raje prižgan, da ne boš zjutraj zamudila v šolo. Na vse druge stvari pa pazi. Tudi na mamine kuhinjske pripomočke. Opozori jo na to.
Pomagaj z malenkostmi
Za okolje lahko nekaj narediš tudi s čisto preprostimi malenkostmi, ki bodo pripomogle, da bo planet manj onesnažen.
SMS-sporočila pošiljaj s svojega mobilnega telefona


Računalnik pri pošiljanju SMS-sporočil namreč porabi tridesetkrat več energije kot mobilni telefon, da pošlje eno SMS- ali elektronsko sporočilo. Zato za SMS-sporočila raje uporabljaj svoj mobilnik.
Uporabljaj javni prevoz
Veliko bolje je, da se v šolo pelješ z vlakom ali avtobusom kot z avtomobilom. Javni prevoz uporablja več ljudi in tako porabite veliko manj energije, pa tudi manj onesnažujete okolje. Zato se v šolo odpravi nekoliko drugače. Če pa je blizu, se seveda odpravi peš ali s kolesom.
Kupi toaletni papir iz recikliranega papirja
Od zdaj naprej kupuj toaletni papir iz recikliranega papirja, saj tako rešiš življenje številnim drevesom. Raziskave so namreč pokazale, da bi na leto lahko ohranili več kot pet milijonov dreves, če bi vsako gospodinjstvo uporabljalo toaletni papir iz recikliranega papirja.
Varčuj s papirjem


Uporabljaj okolju prijazen papir tudi za tiskanje. Če bi vsak papir izkoristili stoodstotno in ga natisnili z obeh strani, ne za vsako kopijo uporabili novega, bi s tem prihranili toliko papirja na leto, da bi z njim lahko petnajstkrat obkrožili ekvator.
Ne pozabi na zbiranje papirja v šoli
Tudi ti sodeluj v veliki akciji zbiranja papirja na vaši šoli. Če tega še nimate, se pozanimaj pri profesorjih in jim pomagaj narediti akcijo zbiranja starega papirja na šoli.
Kaj še lahko narediš?
Ne samo da o varovanju okolja obvestiš svoje starše in prijatelje, lahko jim pomagaš, da tudi oni začnejo skrbeti za naš planet. Tako jih lahko prepričaš, da tudi oni varčujejo z vodo, začnejo uporabljati žarnice, ki porabijo manj električne energije, in so pozorni pri ločevanju odpadkov.
Pa ne samo to. Starše lahko prepričaš, da z različnimi ukrepi naredite vaš dom prijaznejši. Varčujte skupaj!

prejšnji članek
S to fotografijo je nekaj močno narobe ...
Lepotičenje
S to fotografijo je nekaj močno narobe ...
naslednji članek
5 najbolj vročih pesmi v tem trenutku
Obsedena!
5 najbolj vročih pesmi v tem trenutku
Preberite tudi