Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Tako ti bodo starši vedno zaupali!

23. 6. 2017; 12.15
Avtor: K.M.
zaupanje
Samo zate smo pripravili točke v tvojem odnosu s starši, ki te bodo pripeljale do popolnega zaupanja.

Razumemo, da je s starši včasih težko. Predvsem, ko ne veš, kako jim nekaj povedati, zaupati, ali pa jih preprosto samo nekaj vprašati! Preveri nekaj točk, ki ti bodo zagotovile njihovo zaupanje! 

Zaupanje šteje
Ker je zaupanje staršev izredno težko dobiti, izgubiš pa ga lahko v trenutku, je pomembno, da ga gradiš počasi. Zato upoštevaj naslednje nasvete.
Nikoli ne laži
Starši najbolj sovražijo laži. Lahko si predstavljaš, kaj se bo zgodilo, če jim boš rekla, da bosta s prijateljico preživeli miren večer pred televizorjem in da boš prespala pri njej, v resnici pa se bosta odpravili v najbolj noro diskoteko v mestu. Povsem po naključju bi bili tam tudi novinarji in fotografi, tvoji starši pa bi te naslednji dan videli v časopisu. Njihovo zaupanje bi izpuhtelo v trenutku. Verjetno še dolgo časa ne bi smela nikamor.
Zato jim vedno povej resnico, tudi če se ti zdi, da te tja, kamor si močno želiš, ne bodo spustili. Poskušaj jih pregovoriti in se z njimi nekako sporazumno dogovoriti, da vseeno greš. Če te vseeno ne bodo spustili, imaš pravico vedeti, zakaj ne. Bolje je biti en večer doma, kot pa da popolnoma izgubiš njihovo zaupanje.


Vedno upoštevaj vaš dogovor
Starši ti vedno določijo uro, ob kateri moraš biti doma. Verjetno si že kdaj prekoračila policijsko uro in veš, kaj temu sledi. Ko boš naslednjič hotela iti ven, se boš morala vrniti prej, če pa so zelo strogi, ti bodo izhod celo prepovedali.
Če bi na primer rada ostala zunaj dlje kot po navadi, moraš še pred policijsko uro poklicati domov in starše prositi za dovoljenje. Nikakor pa zunaj ne ostani po policijski uri brez dovoljenja, ker potem sledi, saj veš, kazen.
Ne skrivaj šolskih neuspehov
Starše zelo skrbi naš uspeh v šoli, saj je od tega odvisna naša prihodnost. Vedno jim povej za vse ocene, tudi če so slabe. Povej jim tudi za stvari, ki si jih v šoli ušpičila. Ne laži jim, da ne veš, kdaj so govorilne ure ali da je profesorica zbolela.
Verjemi, tudi brez tvoje pomoči bodo izvedeli, kdaj so govorilne ure, in odšli v šolo. In če si jim prekrivala slabe ocene in špricanje pouka, se ti slabo piše.


Bolje zate je, da če imaš težave v šoli ali druge osebne težave, da starši to izvedo od tebe, in ne od razredničarke. Samo tako bodo videli, da si dovolj odgovorna, saj si jim zaupala svoje težave. Ne pozabi: s prikrivanjem ne ohraniš zaupanja staršev.
Bodi potrpežljiva
Preden ponovno povrneš zaupanje staršev, lahko mine cela večnost, še zlasti če si njihovo zaupanje izdala že večkrat. In potem vsakič traja dlje, da si ga povrneš. Nič več ne pomagata tvoje jokanje in stokanje, da ti je žal in da se to ne bo ponovilo. Takrat je že prepozno: izdala si njihovo zaupanje in sprejeti moraš posledice tega.
Biti moraš zelo zelo potrpežljiva. Vedeti moraš, da ti ne bodo kar čez noč spet zaupali.
Poskusi jih razumeti
Zdi se ti, da ne boš nikoli ponovno pridobila njihovega zaupanja. Zdi se ti, da ne bo nikoli tako, kot je bilo včasih. Počasi, postavi se v njihovo kožo, izdala si jih in tega ne bodo in ne morejo kar tako pozabiti. Nikar ne hodi za njimi, če te ne pustijo ven oziroma te še ne pustijo tako dolgo kot včasih. Tvoje sitnarjenje bo vse skupaj samo še poslabšalo. Saj veš: potrpežljivost je lepa čednost.


Upoštevaj njihova navodila in jih poslušaj
To ne pomeni, da se jim moraš ves čas prilizovati. Izdala si njihovo zaupanje, tega pa hitreje pridobiš, če si jim v pomoč, kot pa da samo čakaš, kdaj ti bodo spet zaupali.
Pomagaš jim lahko na različnih področjih. S tem jih boš prijetno presenetila. Samo predstavljaj si, kako bodo veseli, če jih bo zvečer na mizi čakala večerja in stanovanje kot iz škatlice.
Kmalu bodo ugotovili, da njihova hčerka sploh ni tako slaba oseba, kot so mislili. Spoznali bodo, da ni nihče popoln, da si pač naredila napako in da je čas, da ti začnejo spet zaupati.
Postani boljša učenka
Že prej smo omenili, kako veliko pomeni staršem naš uspeh v šoli. Njihovo zaupanje si lahko povrneš veliko hitreje, če boš izboljšala svoj uspeh.


Povej jim, da si se odločila, da se boš v šoli bolj potrudila za boljše ocene, saj veš, da lahko dosežeš več. Prepričani smo, da bodo povsem medeni ob tvojih bleščečih ocenah in ti bodo počasi spet začeli zaupati.

prejšnji članek
Povej mu, da ga ljubiš
Moj life
Povej mu, da ga ljubiš
naslednji članek
Naraven način v boju proti menstrualnim krčem
Moj life
Naraven način v boju proti menstrualnim krčem
Preberite tudi