Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kako ohraniti dober odnos z očetom?

4. 6. 2017; 05.15
Avtor: K.M.
Dad-and-Daughter-1024x682
Moraš ga negovati.

Si ena izmed tistih deklet, katerih starši so ločeni? Otroci zaradi ločitev preživijo manj časa z obema staršema in dekleta z očetom komunicirajo še manj kot so prej. Ali pa nisi, vendar tvoj odnos z očetom vseeno ni tak kot tisti z materjo. Oče bi gledal tekmo, ti pa svojo najljubšo serijo. On bi se pogovarjal o športu in ti o tem kaj obleči za ven. Brat je stalno z očetom in mu vse pove tebe pa to moti, ker ti tega nimaš. Zato kaj storiti. Kaj moraš narediti, da bo tvoj odnos z očetom dober in prijeten?


Nikakor se ne smeš spreminjati. Ne postani dekle, ki cele dneve preživi pred televizorjem in gleda zgolj šport, ki te tudi ne zanima samo zato, da bo oče zadovoljen. Ali pa tista, ki se začne ukvarjati s hobiji, ki ti niso zanimivi. Ker je oče moškega ti pa ženskega spola se aktivnosti,razmišljanja in cilji, ki so del vaju, močno razlikujejo. Oče ima ponavadi vizijo za sinove, mati pa za hčere.


Za dober odnos s svojim očetom morata v prvi vrsti najti teme, ki vaju oba zanimajo. Tako se bosta imela o več stvareh za pogovarjati in tudi skupaj bosta lahko preživela več časa. Če pa je teh premalo pa najdita skupne točke znotraj teh tem. Morda bosta našla kak skupen šport, ki vaju bo oba zanimal in ga bosta lahko skupaj gledala in komentirala. Lahko se odpravita tudi na kakšno tekmo, verjetno bosta tam pozorna na drugačne stvari, vendar bosta saj skupaj. Tudi aktivnosti, ki zajemajo šport lahko opravljata skupaj. Namesto, da greš ob toplejših dnevih kolesarit sama prosi očeta, da se ti pridruži. Odpravita se na bližnji hrib ali pa ga izzovi v teku. Tako bosta skupaj skrbela za svoje zdravje pa še zabavala se bosta.


Lahko pa ga vzameš tudi s seboj po nakupih. Sedaj boš pomislila na to, da moški nimajo pojma o oblekah, nakitu in čevljih, vendar ni tako. Oče ti lahko svetuje celo bolje kot mama, saj ti ponavadi ne bo poskušal popolnoma vsiliti svojega mnenja. Ko bo videl kaj ti je všeč bo sodeloval s tabo in če ga s seboj ne boš jemala vsak teden, bo v tem sigurno užival. Njihov okus pa tudi ni tako zelo slab, morda pa mu lahko svetuješ tudi ti in skupaj kupita tudi kakšno majčko zanj. Vendar ob nakupovanju z očetom ne kompliciraj preveč, moški radi nakupe opravijo na hitro, za celodnevno ogledovanje trgovin bo imela še vedno mater. V zameno za nakupe pa mu lahko ponudiš svojo pomoč pri »moških opravilih«. Seveda s tem ni mišljeno, da delaj nekaj kar ne znaš ali česar nisi sposobna narediti, da ne boš še česa pokvarila. Ni ti treba popraviti pralnega stroja ali avta. Lahko pa mu pri popravilu le tega podajaš izvijače in kakšno stvar pridržiš. Ali pa mu držiš lestev, ko bo menjal žarnico. Če boš za opravila pokazala večje zanimanje in o kakšni stvari tudi povprašala ali jo celo sama naredila, seveda z njegovo pomočjo, bo oče sigurno izjemno vesel in te bo še kdaj povabil seboj. Ob delu pa bo tudi stekel pogovor in z zanimanjem za stvari, ki ga zanimajo se bo razvijal tudi vajin odnos, saj bo oče videl, da te ne zanima le moda in opravljanje ter bo tako tudi sam načel marsikateri pogovor.


Najbolj pomembno pa je, da se z očetom veliko pogovarjata. Vsi ti skupni hobiji in druženja niso pomembni, če med njimi ne pride do komuniciranja. Oče mora čutiti, da se z njim želiš pogovarjati in da te resnično zanima kaj počne tudi on. Ko si pri njemu se ne zapiraj v svojo sobo, temveč se usedi h njemu in mu povej kaj se ti je dogajalo čez dan in v šoli. Tudi vprašaj ga kako je on preživel dan in če je bilo kaj zanimivega v službi. Zaupaj mu svoje probleme in jih skupaj poskušajta rešiti. Sama boš videla kaj mu lahko poveš in kaj ne. Samo najprej ga preizkusi s temami pogovorov in videla boš kako se bo na njih odzval. Primer: Povej mu, če imaš težave s fantom. Nato oceni njegovo reakcijo, če bo se o tem želel pogovoriti in ti bo svetoval, veš da mu o tem lahko govoriš, če pa se bo začel razburjati ali pa bo preslišal mu takih stvari raje ne zaupaj več, ali pa mu jih povej na bolj mil način. Saj več fantje so v očeh očetov vedno v grdi luči, še posebej kadar prizadenejo njihovo »majhno punčko«. Presenečena boš, ko boš ugotovila kaj vse lahko poveš tudi očetu in v kakšnih situacijah ti lahko tudi svetuje. Včasih je bolje če dobiš nasvet iz obeh strani, tako očetove kot materine, saj imata različen pogled na svet in ti morda v vsakem trenutku en sam ne more vedno dobro svetovati. Oče mora biti na tekočem s tvojim življenjem, ker bo samo tako vedel kako mora reagirati ob tvojih različnih življenjskih prelomnicah.

Zavedati se moraš, da tvoj odnos z očetom ne bo nikoli takšen kakršnega imaš z materjo, ali pa takšen kakršnega ima z očetom tvoj brat, če ga seveda imaš. Vendar s tem ni mišljeno, da ne more biti tako dober. Lahko je še boljši. Odnos, ki ga imaš z očetom je vedno poseben a drugačen kot tisti, ki ga imaš z materjo. za konec pa ne pozabi, da si tudi oče želi imeti s teboj odličen odnos, vendar se morata za to potrudi oba.

prejšnji članek
Krut trend najstniških zmenkov
Moj life
Krut trend najstniških zmenkov
naslednji članek
5 stvari, ki jih moraš nujno narediti za svoje zdravje
Moj life
5 stvari, ki jih moraš nujno narediti za svoje zdravje
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska