Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Boš poklic izbrala ti ali bo poklic izbral tebe?

9. 2. 2017; 12.45
Avtor: Ana Matijević, specializantka psihoanalitične psihoterapije
šola, poklic, učenje (1)

foto: Profimedia

Izbira poklica je ena od tistih pomembnih odločitev, ki ji prisojamo pomemben vpliv na življenje. Če pa malo bolj pozorno pomisliš, beseda »poklic« pravzaprav pomeni, da te poklic pokliče.

Poklic se sklada s tvojo osebnostjo 

Vsak poklic je dejavnost, ki nosi nek simbolni pomen, ki se bolj ali manj sklada s tvojo osebnostjo. Na podlagi tvojih interesov, zmožnosti in osebnostnih lastnosti boš razpoznala svojo pravo poklicno pot. Ko boš razvijala poklicno usposobljenost, ti bo ta vlivala samozavest in dopolnjevala tvojo identiteto.

Odločitev za poklic je že v tebi, le razpoznati jo je treba. Okolica ti seveda lahko svetuje, končna odločitev pa naj bo le tvoja. Pri odločanju o nadaljevanju šolanja je najpomembnejše, da slišiš sebe. Tvoj glas pa je težko slišati, če ga drugi preglasijo; nasveti staršev, glas družbe, modnost poklica ali mnenje vrstnikov. Vse to lahko vpliva na tvojo odločitev, nikar pa naj je ne prekrije. Če imajo starši za tebe premočna pričakovanja in nočejo slišati, kaj tebe zanima, potem je morda posredi njihova lastna želja za poklic, za katerega se sami niso dovolj potrudili in ga privoščijo tebi. Vendar pa naj se zavedajo, da njihove želje, nikakor niso tudi tvoje. Staršem si lahko najbolj hvaležna, če bodo zaupali tvoji odločitvi, kljub temu, da se ne sklada z njihovimi pričakovanji.

Kako torej izbrati šolo? Vsak se takoj vpraša, kateri poklic bo v prihodnosti najboljši? Tisti, ki ga boš opravljala z veseljem, je edini gotovi odgovor, vse ostalo so le predvidevanja. Uspešen bo tisti, ki bo delal s srcem in ne tisti, ki bo delal zgolj za plačo ali da zadosti drugim.

foto: Profimedia

Pomen poklica

V veliko pomoč pri izbiri poklica ti je lahko, če se spomniš kako si se najraje igrala, si bil bolj kreativna ali si raje sledila navodilom, si se igrala raje sama ali s prijatelji, si ti določala igre ali si se podredila drugim. Si se igrala izmišljene igre ali take s postavljenimi pravili?
Kaj bi najraje počela v življenju? Te bolj zanima naravoslovje ali družboslovje, pomisli kateri predmeti med šolanjem so ti zbujali veselje in zanimanje? Pomisli ali ti je ljubše delati samostojno ali pod vodstvom, sprejeti več ali manj odgovornosti. Se želiš dlje šolati za poklic ali ti je pomembno, da kmalu stopiš na pot samostojnosti.

Ko se boš udeležila informativnih dni za nadaljnje šolanje, bodi pozorna, kako se počutiš v različnih šolah, kako ti je všeč vzdušje, ki vlada tam. Kljub težavnosti odločitve za nadaljnje šolanje, se zavedaj, da ni nič nepreklicnega, šolanje lahko vedno kasneje spremeniš. Tudi, če si izbereš določeno smer šolanja, boš v prihodnosti lahko opravljala poklic iz čisto drugega področja, morda boš opravljala poklic, ki danes sploh še ne obstaja.

Kakor si boš postlala, tako boš spala

V vsakem primeru, ko se gre za tebe, ne delaj kompromisov, naj ti ne bo žal vlagati znanja v svoj poklic, saj si to dolžna sebi. Kdo se bo potrudil za tvojo poklicno pot, če ne ti? Vsak je odgovoren za svoje življenje. Sledi notranjemu glasu in zaupaj svoji odločitvi.

Kakorkoli se boš odločila, bo tvoja odločitev prava.

prejšnji članek
Razgaljeni Justin Bieber
Obsedena!
Razgaljeni Justin Bieber
naslednji članek
FOTO: Sestri Hadid blesteli na modni brvi
Lepotičenje
FOTO: Sestri Hadid blesteli na modni brvi
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska