Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Plonkanje - da ali ne

27. 12. 2016; 09.16
Avtor: S.S.
plonkanje
Velikokrat se zgodi, da si kakšnega stavka ali besede pri snovi preprosto ne moreš vbiti v glavo.

V takem primeru ti pride na pamet samo eno – da ''plonkaš''. Ampak - kako?

Plonkanje je razvada, ki je popularna, še posebej med tistimi učenci, ki se jim res ne ljubi odpreti zvezka. Je pa tudi metoda za tiste učence, ki so res v paniki, ker si določene snovi ali določenih izrazov na noben način ne morejo zapomniti. Plonka se lahko na veliko različnih načinov (plonk listki, zvezek pod klopjo, prepisovanje od soseda ...), ampak kako se odločiti za pravo metodo plonkanja?

1. Tveganja

Z vsakim plonkanjem tvegaš, da te bodo dobili. S tem tvegaš tudi slabo oceno in po vsej verjetnosti vpis v dnevnik. Da ne omenjamo, da te bo imel profesor na piki itd. Zaradi vseh teh tveganj je najbolje, da si za plonkanje ne izbereš ravno metode zvezka pod klopjo in prepisovanja od soseda, saj te tukaj lahko zlahka dobijo. Najbolje je, da si izdelaš plonk listek. Kako in kaj pa v naslednjih vrsticah.

2. Plonk listki

Plonk listek je majhen listek, ki ti nudi ogromno pomoč. Na njem je ponavadi napisano nekaj ključnih besed, ki pripomorejo k boljši oceni. Zapomni pa si to, da plonk listki NISO prepovedani, dokler jih ne najdejo.

Preprosti plonk listki

Iz snovi izpiši tiste besede, ki si jih ne moreš zapomniti, in jih napiši na majhen košček papirja. Besede naj bodo napisane kar se da na majhno, ampak čitljivo (uporabi TISKANE črke). Najbolje bi bilo, da besede napišeš tako, da jih boš razumel/-a le ti; uporabljaj kakšno pisavo, ki jo znaš prebrati samo ti, riši … Naredi plonk listek: tak, da ne bo nihče vedel, kaj piše na njem, tebi pa bo v veliko pomoč. S tem tudi zmanjšaš možnost slabe ocene ali vpisa v dnevnik, saj ne bo nikomur jasno, kaj je napisano na papirju. Nato ga moraš skriti tako, da ga nihče ne bo videl ali našel, ti ga boš pa pri testu lahko takoj uporabil/-a ko ga boš potreboval/-a. Prilepi si ga na majico, skrij v rokav … v glavnem nekam, kjer ga boš takoj našel/-la.

Profesionalni plonk listki

Na profesionalnih plonk listkih ni treba gledati na količino besed, tako da lahko uporabiš cele stavke. Za izdelavo takega lističa potrebuješ računalnik in črn A4-papir (vzemi ga iz KOLAŽ PAPIRJA). Na računalniku si izberi velikost črk: 6 do 8 (lahko tudi manj) in belo barvo pisave. Natipkaj svoje besede (piši po dve besedi v eno vrsto) in vse skupaj natisni na črn A4-papir. Ko vse skupaj natisneš, dobiš črn papir s svojim belim stavkom. Ta stavek izreži tako, da dobiš majhen papirček. Zrolaj ga tako, da vidiš, kaj piše na njem. Izberi si kemični svinčnik črne barve in daj vanj rolico tako, da lahko med pisanjem bereš, kar je na njem napisano.

3. Kako poskrbeti, da te ne spregledajo?

Jasno je, da s plonkanjem veliko tvegaš, hkrati pa tudi veliko pridobiš (boljšo oceno). Profesor te ne bo spregledal, če le ne boš kazal/-a raznih simptomov, ki nakazujejo, da plonkaš.

Prvič: Sprosti se! Najhujše je, če si zelo zelo živčen/-na. Vseeno pa ne smeš biti preveč sproščena, saj vendarle pišeš test.

Drugič: Ne pogleduj okoli sebe: to je tipičen simptom, ki je prisoten pri neznanju. Osredotoči se na svoj test in NE glej zmedeno okoli po razredu (še posebej prepovedan je sosedov list …).

4. Težave na obzorju!

Četudi se ti je ponesrečilo pri plonkanju, je tukaj zasilni izhod:

            - Ko opaziš, da te profesor opazuje, se poskušaj znebiti plonk listka, kar se da neopazno. Ne glej v profesorja, ampak svoj list. Z levo roko (če si desničar/-ka oziroma z desno, če si levičar/-ka) sezi do plonk listka in ga zmečkaj (če se bojiš, da se bo slišalo mečkanje papirja, zraven oponašaj različne glasove – kašljaj, kihaj …). Zmečkan papirček spusti na tla zraven noge in ga s stopalom pohodi. Ne pozabi: vse počni čim bolj neopazno.

            - Če si uporabila metodo profesionalnega plonk listka, se ti ni treba bati – preprosto primi kemični svinčnik tam, kjer je plonk listek, in zadeva je rešena.

            - Lahko se ti bo zgodilo, da želi nekdo prepisovati od tebe – to osebo preprosto ignoriraj! Profesorji hrepenijo po želji, da bi zašili kakšnega učenca, in v tvojem primeru bi bili to dve muhi na en mah, saj se oba pogovarjata. Potem se pa lahko posloviš od dobre ocene …

5. Še nekaj nasvetov:

Ko izdeluješ plonk listek, poskrbi, da se boš čim večkrat zmotil/-a. Zakaj? Večkrat, ko napišeš eno in isto besedo oziroma poved, večja je možnost, da si boš vse skupaj zapomnil/-a in navsezadnje sploh ne boš potrebovala plonk listka. Besede se preprosto zasidrajo nekam v tvoje možgane in s tem prihraniš tudi tveganje, da bi te ujeli pri plonkanju. Razen če si ne zaupaš in veš, da boš do juteri že vse skupaj pozabila/-a …

To ti pa res polagam na srce (znova!) – ne bodi živčen/-na!!! Čim boš samo malo kazal/-a, da si živčen/-na, si v težavah. Tudi če te profesor ne bo takoj pregledal, bo gotovo svoj pogled vrgel nate in takrat se res pazi, če te ujame pri plonkanju. Sprosti se in gotovo bo vse v redu!

prejšnji članek
Austin Mahone presenetil s tem sodelovanjem
Obsedena!
Austin Mahone presenetil s tem sodelovanjem
naslednji članek
Zayn Malik je zaprosil Gigi Hadid
Obsedena!
Zayn Malik je zaprosil Gigi Hadid
Preberite tudi