Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Takole boš dosegla boljše ocene!

30. 10. 2016; 07.26
Avtor: K. Š.
Can_Exercise_and_Diet_affect_Brain_Cell-1
Če verjameš ali ne, lahko tudi maščobe pripomorejo k izboljšanju spomina.

Če verjameš ali ne, lahko tudi maščobe pripomorejo k izboljšanju spomina. Najprimernejše za tvoje možgane so omega-3 maščobne kisline. Ko razmišljaš, možganske celice v bistvu komunicirajo med seboj s pošiljanjem impulzov. Omega-3 maščobe omogočajo celicam hitrejše in natančnejše pošiljanje signalov, kar pomeni, da razmišljaš in si zapomniš stvari veliko hitreje.

Kolikšna je priporočena količina?

Najmanj en gram omega-3 maščob na dan. To je približno dve žlički nasekljanih oreščkov. (Vsakodnevna priporočena količina maščobe je od 50 do 70 gramov!)

Kaj moraš jesti?

Soja (gram na skledo), tuna (gram na štiri obroke) in sončnično ali bučno olje (sedem gramov) so vse priporočljive sestavine. Če ne veš, kako uporabiti naštete ali druge primerne sestavine, ti Smrklja spodaj ponuja nekaj receptov.

1. recept: jogurt, muesli in oreščki

Potrebuješ lonček sadnega jogurta brez maščob, četrtino kozarčka muesli in dve žlici nasekljanih oreščkov. Prelij polovico jogurta v kozarec in dodaj musli ter en žlico oreščkov. Nato dolij še preostalo vsebino jogurta ter po vrhu potresi oreščke. Dovolj je en obrok.

Omega-3 maščobne kisline: 1 gram

Kalorije: 283

Maščobe: 11 gramov

2. recept: tuna 

Imaš rada tunin sendvič? Če si privoščiš enega za malico ali kosilo, bo tvoje telo prejelo ravno en gram omega-3 maščob! Za pripravo potrebuješ konzervo tune (konzervirane v vodi) in dve žlički majoneze z manj maščobe. Oboje premešaj in dobila boš zmes, ki jo potem lahko namažeš na kruh (naj bo polnozrnat ali črn).

3. recept: solata z bučnim ali sončničnim oljem

Potrebuješ skodelico narezane zelene solate in polovico sklede druge narezane zelenjave po tvojem okusu. Za preliv zmešaj žlico olja (bučno ali sončnično), žlico balzamičnega kisa in polovico čajne žličke gorčice. Vso zelenjavo stresi v skupno skledo za solato, sestavine za preliv pa stresi v kozarček in jih premešaj med seboj, da nastane zmes. Nato jo prelij čez solato. Dovolj je en obrok.

Omega-3 maščobne kisline: 7 gramov

Kalorije: 152

Maščobe: 13 gramo 

4. recept: soja

Kupi vrečko zrele (ne zelene) soje. Čez noč jo namoči v vodo, nato pa jo precedi in postavi na krožnik. Krožnik daj v mikrovalovno pečico na visoko temperaturo za deset do petnajst minut. Nato sojo posuj z soljo (polovica čajne žličke). To je primerno za štiri obroke.

Omega-3 maščobne kislinena eno porcijo: pol grama

Kalorije na porcijo: 194

Maščobe na porcijo: 9 gramov

Želimo ti dober tek in veliko sreče v šoli! 

prejšnji članek
Več všečkov imaš, več veljaš?!
Moj life
Več všečkov imaš, več veljaš?!
naslednji članek
Tole naj bi bil najbolj vroč duet te jeseni!?
Obsedena!
Tole naj bi bil najbolj vroč duet te jeseni!?
Preberite tudi