Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Uči se z miselnimi vzorci

2. 11. 2016; 07.40
Avtor: K. Š.
ucenje
Ker boš z njihovo pomočjo sproti obnavljal/-a snov in se lažje spomnil/-a tistega, kar že znaš. Kaj moraš torej storiti?

Miselni vzorec moraš narisati takoj po učenju oziroma takoj po šolski uri. Ne ustavljaj se, ne kritiziraj se in ne popravljaj se. Ideja risanja miselnih vzorcev je kreativno in nelinearno razmišljanje, ki ga uriš in krepiš ravno z obnavljanjem brez pripomočkov. Ali si si pravilno zapomnil/-a povedano, boš preveril/-a pozneje. Pomembno je, da obnoviš glavne povezave med idejami in dejstvi, ki si si jih zapomnil/-a. S tem boš hkrati okrepil/-a svoj spomin, saj bodo stvari iz kratkoročnega preselile v dolgoročni spomin.

Glavno delo si že opravil/-a, zdaj se lahko prepustiš lepotnim in vsebinskim dopolnilom. Torej, vzemi nov list in na sredino z velikimi črkami napiši naslov oziroma temo, o kateri boš pisal/-a. List naj bo brez črt, saj bi ti črte ali kockice le po nepotrebnem odvračale pozornost od napisanega. Zdaj lahko vzameš v roke tudi knjigo in zapiske ter preveriš, kako točen je bil tvoj prejšnji miselni vzorec.

Popravljene in preverjene podatke iz prejšnjega miselnega vzorca vnesi na nov list. Piši z velikimi tiskanimi črkami, saj mora biti miselni vzorec čim bolj čitljiv. Uporabljaj barve, vendar z njimi ne pretiravaj. Več kot tri različne barve te bodo prej zmedle kot ti pomagale.

Podčrtuj, obkrožaj in povezuj ideje, ki se navezujejo druga na drugo. Uporabljaj puščice, krogce in kvadrate ali kakršnekoli druge znake, ki jih boš razumela. Ni treba, da je tvoj miselni vzorec ne vem kako lep, pomembno je, da ti je jasno, kaj si hotel/-a s posamezno čačko povedati. Pusti si dovolj praznega prostora, da boš lahko miselni vzorec sproti dopolnjeval/-a, saj bo tako lahko en sam miselni vzorec uporaben skozi vse šolsko leto.

Idealno bi bilo, če bi na steni tvoje sobe visel po en miselni vzorec za vsak predmet posebej. Tako bi snov videl/-a tudi v celoti in morda celo našla nove povezave med snovjo. Kakorkoli, miselni vzorec imej na vidnem mestu, saj boš vsakokrat, ko ga boš pogledal/-a, obnovil/-a svoje dosedanje znanje.

Zakaj so miselni vzorci koristni?

-          Ker jasno izrazijo glavne ideje učne snovi.

-          Ker na njih jasno vidiš povezave med različnimi idejami, kar še posebej koristi pri pisanju esejev.

-          Vse glavne informacije imaš zbrane na eni strain.

-          Informacije boš videl/-a z različnih zornih kotov.

-          Znal/-a boš najti povezave, ki bi jih sicer spregledal/-a.

prejšnji članek
Čas je za novo glasbo
Obsedena!
Čas je za novo glasbo
naslednji članek
Nasmejali so že preko 45 tisoč gledalcev
Obsedena!
Nasmejali so že preko 45 tisoč gledalcev
Preberite tudi