Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Doma mi ne pustijo hišnega ljubljenčka

28. 11. 2016; 12.36
Avtor: K.M.
hisnilj
Kaj storiti!

Pes, mačka, zajec, želva, ribica, hrček, dihur, kača in še mnoge druge živali so postale del našega vsakdana. Si tudi ti ena izmed tistih, ki si nadvse želiš imeti vsaj enega hišnega ljubljenčka a ti ga starši že več let ne pustijo imeti. Stalno zahajaš v trgovine z malimi živalmi in jih občuduješ, a imaš ob tem v glavi vedno besede staršev, da jih doma ne moreš imeti. Starši ti ob tem vedno ponujajo paleto novih in različnih izgovorov zakaj žival ne more priti v vašo družino. Poskušaj jih prepričati v to, da se bo katerakoli majhna živalca pri vas doma počutila dobro in da zaradi tega ne bo trpel nihče.

Pozanimaj se.
Ko se odločiš katero žival si želiš se o njej dobro pozanimaj. Prelistaj živalske revije v katerih lahko dobiš nasvete strokovnjakov. Ali pa preberi kakšno strokovno knjigo, pobrskaj po spletnih straneh in povprašaj naokoli ljudi, ki to žival že imajo. Izveš lahko veliko koristnih informacij, ki ti bodo pomagale najprej pri prepričevanju staršev in kasneje pri življenju z živaljo. S temi podatki boš videla na kaj se moraš predvsem ti pripravit in čemu se boš morala tudi odreči. Od ljudi, ki žival že imajo pa boš izvedela tudi na kaj bodi še posebej pripravljena. Seveda moraš vedeti prav vse, kako zanjo skrbeti ter kaj lahko je in česa ne sme, saj žival resnično ne sme trpeti. Več kot boš vedela boljše odgovore boš imela na vprašanja staršev. Ker boš vedela vse o skrbi za žival, njenemu obnašanju, kolikokrat mora jesti in kaj ter še veliko drugih stvari boš tako bolje pripravljena na pogovor o tej temi.

Informiraj starše.


Čim več informacij o živali povej tudi staršem. Vse kar si izvedela jim posreduj, seveda izpusti kakšno negativno stvar, ki bi jih lahko še bolj odvrnila. Žival hvali in povej za kaj je koristna. Seveda jim govori realne in resnične podatke. Morda jo bodo tako starši bolje spoznali in videli, da ni nujno, da je za vas prevelik zalogaj. Vedeli bodo tudi, da o živali sama že veliko veš in da to ni več zgolj tvoja kaprica. Poskušaj jim povedati, da boš s tem, ko boš njena lastnica, bolj spoznala kaj pomeni biti odgovorna in skrbna.

Pokaži to odgovornost.
Vem, da se ti ne da vedno poprijeti za hišnimi opravili, težko je pomiti posodo še težje pa pospraviti celo lastno sobo. Če boš opravila kakšno hišno dolžnost, boš staršem pokazala, da si pridna in znaš kaj narediti. Sama od sebe pometi stanovanje ali pomij okna. Ponudi se za kuhanje kosila ali ponudi pomoč pri tem opravilu. Sobo imej vedno pospravljeno in tako dokaži da znaš v prvi vrsti poskrbeti tudi zase. S prostovoljnim delom in sodelovanjem ter skrbjo predvsem za svoje stvari boš dokazala, da si pripravljena tudi kaj postoriti. Če že znaš poskrbeti zase potem je možnost da znaš poskrbeti tudi za malo bitje. Staršem pa boš dala vedeti, da delo okoli živali in skrb za njo ne bo zgolj na njihovih ramenih.

Bodi pridna.


Ubogaj starše. Pridna bodi tudi drugod, ne zgolj pri hišnih opravilih. Verjetno že iz izkušenj veš, da starši ne popustijo, če jih ne ubogaš in nisi poslušna. Ne prepiraj se zaradi stvari za katere veš, da jih boš z njimi le še bolj razjezila. V šoli poslušaj in domov nosi dobre ocene, ki bodo razveselile starše in posledično tudi tebe. Nikakor pa staršev ne smeš izsiljevati in jim postavljati pogojev v zvezi s tvojimi željami po hišnem ljubljenčku, saj so tu oni tisti, ki odločajo in ti ga lahko to le še bolj oddalji

Varčuj.
Vsak mesec prihrani nekaj denarja s katerim boš lahko prispevala h nakupu živali in nakupu potrebščin, ki jih ta žival potrebuje. Niso zgolj za igro in uživanje ampak so tudi velik strošek. Prav vse potrebujejo hrano in čist, urejen prostor kjer bodo živele. Pes potrebuje hiško, mačka košaro, ribice akvarij … Kupiti pa moraš tudi stvari za nego, saj tudi živali potrebujejo čistočo in urejenost. Če boš privarčevala nekaj denarja boš s tem razbremenila starše pri vseh denarnih dolžnostih, ki jih prinese s seboj žival in jim s tem pokazala kako močno si jo želiš.

Pokaži primere.


Če živite v bloku in je izgovor, da ne morete imeti živali, ker ste v majhnem stanovanju, najdi primere, kjer so to težavo prekosili. Skupaj se pogovorite kam bi lahko dali žival in povej jim svoje predloge. Pridi s čim več idejami, tako da bodo tudi starši začeli razmišljati v tej smeri. Če je težava v času in tem kam boste žival dali, ko boste odšli na počitnice, lahko tudi za to najdeš rešitve. Že vnaprej se pozanimaj pri starih starših ali sosedih, če bi to žival, ki si jo želiš, za nekaj dni lahko pazili ali nahranili.. Starše seznani tudi s tem kako bi žival lahko vključili v vaš dopust. Seveda je spet vse odvisno od živali in tega za koliko časa odhajate na počitnice. Pred starše pridi tudi s primerom urnika kako bo kdo izmed vaših družinskih članov doma, urnik naredi pravično, a čim bolj tako, da bo žival čim manj časa sama v stanovanju. Če pa je žival preveč eksotična za hišnega ljubljenčka, najdi kakšnega lastnika, ki jo že ima. Poskusi se povezati z njim in morda bo lahko on iz prve roke tvojim staršem povedal, da je ta žival čisto drugačna kot si jo predstavljajo ter da je lahko še boljši ljubljenček kot tipične domače živali.

Ne pozabi!
Nikakor ne izsili živali, ki si je resnično ne želiš. Če jo ima tvoja prijateljica še ne pomeni, da jo moraš imeti tudi ti. Živali so živa bitja za katera je treba skrbeti. Skozi vse to pojdi šele, ko boš prepričana, da je ta žival res tvoja izjemna želje in ne zgolj enotedenski preblisk. Pokazatelj tega je že to, da si želiš vsak teden drugo žival. Resnično si moraš želeti le eno za katero veš, da boš skrbela. Ko pa boš žival dobila se je ne naveličaj po enem mesecu. Če ti ne bo prinesla tistega kar si od nje pričakovala se z njo vseeno ukvarjaj in jo imej rada, saj ti bo prav vsaka začela vračati to ljubezen. Imej jo rada in uživaj v času, ki ga boš preživela z njo.

prejšnji članek
Je on res najboljše oblečen moški?
Obsedena!
Je on res najboljše oblečen moški?
naslednji članek
S to metodo preprosto do zdravja
Obsedena!
S to metodo preprosto do zdravja
Preberite tudi